Truckkort - Frågor och svar

Våga fråga – svar på allt om truckkortet
Du har insett värdet i ett truckkort och vill veta mer om hur du tar dig från alla funderingar till lappen i handen och en biljett till en ny yrkesbana. Då har du hittat rätt. Vi på Truckutbildarna har samlat de vanligaste frågorna vi möter och svarar här på dem i tur och ordning. Hittar du inte svaret på just din fråga? Skicka oss ett mejl på info@truckutbildarna.se så hjälper vi dig.

Finns det flera truckkort?
Ja, det finns fyra klasser: A, B, C och D. Från låglyftande plocktruckar till timmertruckar och terminallastare inom industrin. De flesta tar truckkort för A+B. Vi erbjuder utbildning för alla klasser.

Vilket truckkort ska jag välja?
Det beror på vilket arbete du siktar mot. Tar du ditt truckkort privat är det vanligast med A+B. Är det en företagsutbildning är den anpassad efter företagets behov. Så länge utbildningen följer TLP10 så får du en säker inkörsport till truckföraryrket.

Vad är TYA?
TYA står för Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd. En organisation som arbetar för en säker arbetsmiljö, bland annat ta fram riktlinjer och vidareutbilda yrkespersoner.
Det finns inget krav på TYA-truckkort, men många som jobbar i branschen, t.ex. lastbilschaufförer, ingår i Transportfacken (TYA) och brukar ta TYA-kort. Det viktigaste att tänka på för dig som planerar att ta truckkort är att utbildningen följer TLP10.

Vad står TLP10 för?
TLP10, eller Riktlinjer för truckförares kunskaper och färdigheter som det fullständiga namnet lyder, är en läroplan för truckutbildningar. Riktlinjerna tas fram av en arbetsgrupp med representanter från Arbetsmiljöverket, maskinleverantörerna, TYA, Atlet med flera. När du utbildar dig hos oss följer du TLP10:s mål och krav.

Måste man ha körkort för bil för att få ta truckkort?
Nej, det räcker att du är över 16 år för att påbörja din truckutbildning.

Är det dyrt med en truckutbildning?
Priset beror på vilken eller vilka klasser du väljer, men Truckutbildarna är kända för att hålla ett av marknadens lägsta priser – utan att pruta på kvalitet. Den vanligaste utbildningen är A+B och den kostar 2750 kronor för privatpersoner.

Vilka betalningssätt accepterar ni?
Vi har betalning till vårt bankgirokonto. Vill du ha faktura går det bra efter kreditprövning.


Var i landet kan jag utbilda mig hos er?
Titta i vår kalender för att se aktuella utbildningar i Stockholm, Göteborg, Malmö och Skara samt Umeå. Vi utbildar också på plats hos företag och kan ordna utbildning i hela landet, kontakta oss för mer information.

Hur bokar jag när jag hittat en ort och ett datum som passar mig?
Fyll i intresseanmälan med alla uppgifter och skriv i meddelanderutan vilket datum du vill boka. Du får bekräftelse med e-post inom 3 timmar.

Vad händer om jag inte klarar utbildningen?
Skulle du missa någon del får du ett nytt försök. Alla som går truckutbildningen har rätt att gå om den kostnadsfritt.

Jag har tappat bort mitt truckkort, kan jag få ett nytt?
Självklart! Finns du med i vårt register så kan vi beställa ett nytt kort från vår leverantör mot en avgift.

Jag har redan ett truckkort men är osäker på om det följer TLP10, måste jag gå om hela utbildningen?
Det är en tolkningsfråga. Tycker du och din arbetsgivare att du har kompetensen och säkerhetstänket ändå, kan du fortsätta med det gamla kortet. Vill du söka andra jobb i framtiden eller validera dina kunskaper är det en god idé att uppgradera till dina kunskaper enligt TLP10. Det räcker att du gör provdelarna: teoriprov och uppkörning.

Har du ett äldre truckkort enligt äldre behörigheter kan det översättas till dagens TLP10 vid en validering. Kontakta oss så hjälper vi dig.

Vårt företag arbetar i fem-skift, när ska vi hinna med truckkurser för de anställda?
Inga problem, vi har lång vana av företagskurser och skräddarsyr en utbildning efter era behov. Kontakt oss och berätta vad ni behöver.

Behärskar era instruktörer alla truckar?
Våra instruktörer har lång erfarenhet av branschen och kompetens för alla typer av truckar: låglyftande plocktruckar, ledstaplare, låglyftande åktruck, låglyftare, motviktstruck, höglyftande åkstaplare, skjutstativtruck, höglyftande plocktruck, smalgångstruck, fyrvägstruck, hjullastare, containertruck, timmertruck, sidlastare, grensletruck, teleskoplastare, dragtruck, flaktruck och terminaltruck.

Vad använder ni för truckar till utbildningen?
Bra utrustning är en viktig del när man ska lära sig hantera en truck. De truckar du möter på utbildningen motsvarar också dem du kommer att använda ute på arbetsplatsen.

Behöver jag någon annan utrustning?
Du behöver vara klädd för arbete med maskiner. Skyddsutrustning som skyddsskor får du låna under utbildningen.

Utbildar ni även för liftar och traverser?
Ja, vi är certifierade och har liftutbildningar och kurser för mobila arbetsplattformar, Skylift och saxlift enligt SS-ISO 18878:2004. Traversutbildningen följer SS-ISO 9926-1.

Finns det hjälpmedel om jag har skriv- och lässvårigheter?
Vi anpassar utbildningen med mer tid och ljudböcker om du har särskilda behov.

Hur stora är grupperna?
För att alla ska kunna ta till sig utbildningen och få individuell hjälp och feedback, försöker vi hålla nere antalet i varje grupp. För att alla som vill ändå ska få plats erbjuder vi ett stort antal kurser.

Jag har redan truckkort och har jobbat i många år som truckförare, nu vill jag dela med mig av min kunskap, hur blir jag instruktör hos er?
Du är en bra bit på väg till ett inspirerande jobb där du får träffa många människor. Nästa steg är att certifiera dig som instruktör och för att nå hela vägen behöver du också vara en god pedagog och bra på att bemöta människor. Kan du flera språk är det en tillgång då vi våra elever har olika bakgrund och modersmål.